Je hoort steeds vaker van de term boekhouder of accountant. Maar wat zijn boekhouders en accountant nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen een boekhouder of accountant? Wij proberen jou daarover meer duidelijkheid te geven in dit artikel.
Wat doet een boekhouder?
Een boekhouder houdt zich bezig met verschillende financiële gegevens, vaak is dit binnen een bedrijf. Als bedrijf kun je kiezen welke taken een boekhouder voor jouw bedrijf oppakt. Sommige mensen of bedrijven vinden het namelijk fijn om bepaalde taken van de boekhouder zelf te doen. Een boekhouder kan bijvoorbeeld jouw belastingaangifte, financiële transacties, jaarverslag of crediteur en debiteurenadministratie regelen.
Wanneer een boekhouder inschakelen?
Een boekhouder inschakelen doe je vaak niet direct. Het is nou eenmaal niet goedkoop. Vaak zie je dat startende ondernemers de taken van de administratie eerst zelf oppakken. Alleen onderschat deze taken niet. Er gaat vaak veel tijd in zitten, en fouten maken kunnen nare gevolgen opleveren. En uiteraard kost jouw tijd ook geld. Het is daarom verstandig om een boekhouder in te schakelen als je een eigen onderneming hebt of een zzp’er bent. Schat voor jezelf in of je de administratieve taken nog aan kunt, zo niet. Dan ben jij toe aan een boekhouder.
Niet alleen ondernemers en zzp’ers kunnen boekhouders inschakelen, ook particulieren kunnen flink profijt hebben van een boekhouder. Als je moeite hebt met je belastingaangifte aangeven, dan zou je hiervoor ook een boekhouder kunnen inhuren.
De kosten van een boekhouder
Er is geen vast tarief voor een boekhouder, dit verschilt per boekhouder en welke werkzaamheden hij of zij uitvoert. Gemiddeld kost een boekhouder tussen de 40 en 50 euro per uur. Als je een professionele boekhouder zoekt zit je al gauw tussen de 60 en 80 euro per uur. De boekhoudkosten liggen gemiddeld tussen de 750 en 1500 euro per jaar. Voor een betaalbare boekhouder kun je o.a. terecht bij boekhouder Delft of boekhouder Apeldoorn.
Wat is een accountant?
Een accountant heeft een titel die in Nederland wettelijk beschermd is, dit betekend dat je als accountant geregistreerd moet staan bij de Nationale Beroepsorganisatie van Accountants. Er zijn twee verschillende soorten accountants, een accountant-administratieconsulent en een registeraccountant.
Het verschil tussen een AA-accountant en een RA-accountant is niet heel groot. Een AA-accountant heeft HBO opleiding afgerond waar een RA-accountant een universitaire opleiding heeft afgerond. RA-accountants werken dan vaak ook bij grotere accountantskantoren, RA-accountants kijken naar eventuele risico’s binnen een bedrijf en houdt zich bezig met de gehele bedrijfsvoering. Een AA-accountant houdt zich meer bezig met financiële zaken, denk hierbij aan de administratie of de jaarrekeningen.
Het verschil tussen een boekhouder en een accountant
Er is nog altijd veel onduidelijkheid over het verschil tussen een accountant en een boekhouder en dit volkomen logisch. Het grootste verschil tussen een accountant en een boekhouder zit hem in de titel. Een accountant heeft namelijk een beschermde titel. De titel zegt niet alles, ook een persoon met een beschermde titel kan een slechte accountant zijn. De functies van een boekhouder en een accountant lijken erg op elkaar maar er zit toch verschil in, een accountant heeft namelijk meer controle over de onderneming. Zo zal er eerder een accountant ingeschakeld worden bij grote financiële beslissingen dan een boekhouder. Een boekhouder heeft vaak meer kennis over financiële zaken voor kleine ondernemers en zzp’ers. Een boekhouder hoeft geen opleiding gevolgd te hebben, dit komt omdat het beroep geen beschermde titel heeft.
Een groot verschil tussen accountants en boekhouders zijn de kosten. Het uurtarief van een accountant is gemiddeld tussen de 70 en 150 euro per uur. Het uurtarief van een boekhouder is gemiddeld tussen de 40 en 50 euro. Voor een professionele boekhouder ligt het uurtarief tussen de 60 en 80 euro.
Een boekhouder wordt ingeschakeld voor kleine ondernemingen en zzp’ers. Een accountant wordt ingeschakeld voor kleine ondernemingen, zzp’ers maar ook voor grote bedrijven. Voor grote bedrijven is het zelfs verplicht om een accountant te hebben, dit is pas vanaf een omzet van 12 miljoen euro, 50 werknemers of bij een balanstotaal van 6 miljoen. Ook bij bijvoorbeeld de verkoop of de overname van een bedrijf is een boekhouder verplicht.
Waarom een accountant of boekhouder inschakelen?
Een accountant of boekhouder inschakelen is in sommige gevallen een verstandige keuze, maar waarom zou je accountant of boekhouder inschakelen? Het grootste voordeel is dat jij je niet meer hoeft te focussen op de financiële zaken van jouw onderneming, een accountant of boekhouder kan jouw belasting, jaarrekening, salarisadministratie en nog veel uit handen nemen. Zodra je een eigen onderneming hebt die goed loopt heb je voor deze zaken geen tijd meer, dan is een account of boekhouder inhuren een verstandige keuze. Maar ook voor particulieren kunnen een accountant of boekhouder van pas komen, bijvoorbeeld als jij erg weinig kennis van belastingaangiftes hebt. Voor een professionele accountant kun je terecht bij accountant Delft of accountant Apeldoorn.
- De betovering van gold plated oorbellen - 14 oktober 2024
- Gold plated oorbellen: De perfecte mix van luxe en betaalbaarheid - 7 oktober 2024
- Geef je outfit een feestelijke boost met kerst oorbellen - 7 oktober 2024