Je rijbewijs halen bij De Rijscholen Concurrent

Kees Lamper

rijbewijs halen

Een rijschool uitkiezen kan moeilijker zijn dan dat je denkt, je wil namelijk niet bij een verkeerde rijschool uitkomen. Hoe duur zijn de lessen? Wanneer kan ik lessen? Wie is mijn instructeur? Wat is het slagingspercentage? Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan beginnen met lessen.

Autorijles

Je auto rijbewijs halen is iets waar heel veel mensen zich op verheugen, maar helaas kan krijg je niet zomaar je rijbewijs. Je mag al gaan lessen als je 16.5 jaar bent, het is dan ook zeker aan te raden om op tijd te beginnen met lessen. Gemiddeld doet een persoon er 40 á 45 lessen van 50 minuten over zijn rijbewijs te halen dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Er zitten mensen bij die het lessen erg snel oppakken en veel minder lessen nodig hebben, maar er zijn ook mensen die net even wat meer training nodig hebben en daardoor meer lessen moeten nemen.

Je zal altijd beginnen met het leren van sturen, gas geven, remmen en de koppeling dit is namelijk de basis van het autorijden. Zodra je de auto voldoende onder controle hebt krijg je er steeds meer bij, de bijvoorbeeld aan het letter op het verkeer, op de regels, het spiegelen en de bijzondere verrichtingen. Alles wordt duidelijk stap voor stap uitgelegd zodat je het goed zal leren, en al snap je een onderdeel niet helemaal of ben je hem vergeten dan kan deze uiteraard altijd herhaald worden. Voor je autorijbewijs heb ook nog een theorie certificaat nodig. Ben jij nog opzoek naar goede rijschool in Rotterdam om jouw auto rijbewijs te halen? De Rijscholen Concurrent biedt een gratis proefles!

Motorrijles

Motorrijden is volgens vele de manier om vrijheid te ervaren. Motorrijden lijkt dan ook steeds populairder te worden, zeker onder jongere zie je het steeds vaker. Motorrijden is een hele andere wereld dan autorijden, je hebt ook zeker een aantal voordelen denk bijvoorbeeld aan het vermijden van file en het tanken is ook een stuk leuker op een motor. Maar uiteindelijk gaat het om de ervaring en adrenaline van het motorrijden.

Bij motorrijles werkt het net even wat anders dan bij autorijles, je begint namelijk met het AVB onderdeel. Het AVB onderdeel is een onderdeel dat gaat over de voertuigbeheersing, denk hierbij aan bochten maken, parkeren en slalommen. Voor dit onderdeel heb je gemiddeld 8 á 10 lessen nodig, als je dit onderdeel hebt gehaald kun je naar het AVD onderdeel. Tijdens het AVD onderdeel leer je het deelnemen aan het verkeer, je moet dus voor je motorrijbewijs 2 praktijk examens afleggen en nog een theorie examen halen. Je theorie examen van je auto is niet geldig voor je motorijbewijs!

Scooterrijbewijs

Je mag al beginnen met lessen voor je scooterrijbewijs als je 16 jaar bent. Voor je scooterrijbewijs heb je een stuk minder lessen nodig dan voor je motorrijbewijs, dit komt omdat je veel minder onderdelen hebt. Tijdens je scooterlessen heb je eigenlijk maar 3 onderdelen: De voertuig beheersing, het deelnemen aan het verkeer en op de alle regels letten en als laatste de kijktechniek. Je hebt vaak maar 4 lessen nodig voordat je je praktijkexamen kan afleggen. Voor je scooterrijbewijs heb je buiten je lessen ook nog een theorie certificaat nodig, deze mag je halen als je 15.5 jaar bent.

Theorie examen

Naast je lessen moet je voor je het autorijbewijs, motorrijbewijs en het scooterrijbewijs. wij hebben de drie theorie examens even voor je op een rijtje gezet:

  •  Autotheorie: Het theorie examen voor de auto mag afgelegd worden vanaf 16 jaar, bij het auto theorie examen heb je 3 onderdelen namelijk: Gevaarherkenning met 25 vragen waarvan je er 13 goed moet hebben, Verkeerskennis met 12 vragen waarvan je er 10 goed moet hebben en Verkeersinzicht met 28 vragen waarvan je er 25 goed moet hebben. Je hebt voor dit examen in totaal 30 minuten, bij gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag, bij verkeerskennis heb 8 minuten voor alle vragen en bij verkeersinzicht heb je in totaal 16 minuten.
  • Motortheorie: Het theorie examen voor de motor mag afgelegd worden vanaf 17 jaar, het examen bestaat uit 50 vragen die gaan over verkeersinzicht en verkeersregels. Het examen duurt 30 minuten en je moet minimaal 44 van de 50 vragen goed hebben om te slagen.
  • Scootertheorie: Het theorie examen voor de scooter mag worden afgelegd vanaf 15.5 jaar. Net zoals het theorie examen van de motor bestaat dit examen uit 50 vragen waar je in totaal 30 minuten de tijd voor hebt. De vragen gaan over verkeersregels en verkeerinzicht en je moet minimaal 44 vragen goed hebben om te slagen.
Kees Lamper