Je rijbewijs halen is iets waar iedereen heel erg naar uitkijkt. Om je rijbewijs te halen moet je alleen wel eerst het rijexamen afleggen. Wij weten dat het erg spannend is om af te rijden, in dit
artikel geven wij jou zoveel mogelijk informatie over het rijexamen en beantwoorden wij een aantal belangrijke vragen.
Hoelang duurt een praktijkexamen auto?
De examenrit zal ongeveer 35 minuten duren. Dit is inclusief de bijzondere verrichtingen, een stuk op de snelweg rijden en het rijden op de navigatie. Een rijexamen is nooit altijd precies hetzelfde. Als het druk is op de weg zal je ook iets langer onderweg zijn. Op de tijd hoef je zelf niet te letten. Hier zal de examinator rekening mee houden.
Als jij de tussentijdse toets hebt gedaan en deze ook hebt gehaald, dan hoef je geen bijzondere verrichtingen meer te doen tijdens je praktijkexamen. Hierdoor zal jouw rit dus hoogstwaarschijnlijk iets minder lang duren. Het kan ook zijn dat de rit korter dan 35 minuten duurt, dan heeft de examinator vaak al genoeg informatie om te bepalen of je bent geslaagd of bent gezakt. Als jij bijvoorbeeld binnen 20 minuten terug bent schrik dan niet, het betekent niet direct dat je gezakt bent. Als jij de eerste 10 of 15 minuten al zodanig goed hebt gereden en alle punten hebt behaald. Dan hoeft de examinator niet te zien hoe jij de rest van de rit rijd, hij zal je dan aangeven dat je terug mag rijden naar de CBR locatie.
Wanneer zak je voor het rijexamen?
Het zakken voor het rijexamen is erg vervelend, maar het kan de beste overkomen. Er zijn een aantal redenen waarom je zou kunnen zakken voor het rijexamen:
- Niet voldoende of goed kijken: Het kijkwerk is erg belangrijk tijdens het rijden. Als de examinator ziet dat jij niet op de juiste momenten kijkt, bijvoorbeeld tijdens het afslaan of tijdens het verwisselen van rijstrook dan kan je hier op zakken. Ook te snel of niet serieus kijken kan een reden zijn om je te laten zakken. Als jij in de spiegels kijkt moet je wel waarnemen wat er gebeurt.
- Onvoldoende doorstroming: De doorstroming van het verkeer is erg belangrijk, je wilt tenslotte geen mensen ophouden. Je kunt bijvoorbeeld zakken op slecht of niet voorsorteren, te langzaam rijden of niet besluitvaardig genoeg zijn. Zorg er dus voor dat je lekker mee stroomt met het verkeer en je niet te erg opvalt.
- Beheersing van het voertuig: De examinator gaat er vanuit dat jij het voertuig voldoende onder controle hebt. Dit betekend dat je de auto niet al te vaak laat afslaan of dat je moeite hebt met sturen, remmen of met het gas geven. Het is heus niet erg als je per ongeluk een keertje de auto af laat slaan, zolang je het veilig oplost wordt je hier niet op afgekeurd.
- Kruispunten: Kruispunten zijn erg lastig maar je moet deze wel voldoende beheersen. Als jij gevaarlijke situaties veroorzaakt op een kruispunt ben je vrijwel direct gezakt, zorg er dus voor dat je dus rust bewaard. Als je bij een gelijkwaardig kruispunt aankomt, ga dan niet vol gas over het kruispunt heen. Haal de snelheid eruit en zorg ervoor dat je voldoende zicht hebt, je moet tenslotte wel kunnen stoppen als er iemand van rechts komt.
- Invoegen en uitvoegen: De snelweg is voor velen een lastig onderdeel. Vooral het invoegen is erg lastig, je moet goed meestromen maar je mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken. Het uitvoegen gaat vrijwel altijd vlekkeloos, maar ook hier kunnen flinke fouten gemaakt worden. Je moet wel optijd op de rechterbaan rijden en je knipperlicht aan hebben. Als jij op het laatste moment nog snel naar de rechterbaan moet omdat je anders de uitvoegstrook mist ben je waarschijnlijk gezakt, dit zorgt namelijk voor gevaarlijke situaties.
- Bijzondere verrichtingen: Bijzondere verrichtingen zijn niet al te makkelijk en hier zakken nog vrij veel mensen op. Als het goed is kun je elke bijzondere verrichting zonder moeite uitvoeren maar zelfs al voer je de opdracht goed uit kun je als nog zakken. Het gaat namelijk niet alleen om de opdracht maar ook om het kijken en voorrang verlenen. Als je niet in 1 keer goed geparkeerd staat of gedraaid bent maakt dat niet uit, zolang je goed blijft kijken en iedereen voorrang verleent.
Wat kost een praktijkexamen auto?
Niet voor iedereen is duidelijk wat het rijexamen nou eigenlijk kost, dit komt omdat het vaak in rijlespakketten van jouw rijschool zit inbegrepen. Een los rijexamen kost op moment van schrijven (2023) €127,50 euro. een tussentijdse toets kost ook €127,50 euro.
Voordat je met rijlessen begint is het dus goed om te weten of dat een rijexamen en tussentijdse toets in jouw pakket zit inbegrepen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Niet elke rijschool adviseert namelijk een tussentijdse toets. Het zijn vaak extra kosten die je maakt en een tussentijdse toets is geen vereiste.
Wat moet je weten voor het rijexamen?
Het belangrijkste om te weten is hoe het examen eruit ziet, het examen bestaat uit: Rijden op aanwijzing van de examinator, rijden op navigatie, rijden op de snelweg en de bijzondere verrichtingen als je deze nog niet hebt gehaald op je tussentijdse toets. Er wordt aangeraden een kwartier van te voren aanwezig te zijn bij het CBR, vaak heb je nog een rijles van te voren en wordt hier dus rekening mee gehouden.
Bij het CBR is het vaak even wachten op de examinator, zodra je kennis hebt gemaakt zal de examinator om je legitimatie vragen. Als alles in orde is doen ze even een korte ogentest, vaak is dit het oplezen van een kenteken. Als de ogentest in orde is stelt de examinator nog een enkele vraag over de auto, dit kan bijvoorbeeld over de motor, banden of knoppen in de auto gaan. Als je de vraag of vragen hebt beantwoordt kun je starten met de rit. Na ongeveer 35 minuten ben je weer terug bij het CBR en ga je naar een tafeltje toe. Hier neemt de examinator de rit met je door, kijkt hij naar jouw zelfreflectieformulier en krijg je vervolgens de uitslag te horen.
Wachttijden voor het CBR praktijkexamen
De wachttijd voor het rijexamen is sinds de corona een stuk langer geworden. Dit komt door het tekort aan examinatoren. Het duurt gemiddeld 16 weken voordat je terecht kunt voor het rijexamen. Heb je het rijexamen niet gehaald? Dan is de wachttijd gemiddeld 7 weken. Ben je voor de tweede keer gezakt voor het praktijkexamen? dan kom je op de zwarte lijst te staan bij het CBR. Je kunt dan pas weer op zijn vroegst na 15 weken afrijden. Als het echt druk is kun je zomaar 20 weken wachten voordat je weer opnieuw examen mag doen.
Tips voor het rijexamen
- Zorg voor voldoende nachtrust: Nachtrust is erg belangrijk voor je concentratie, 4 uur slaaptekort staat namelijk gelijk aan 6 biertjes. Slaap dus voldoende voor je rijexamen
- Wees voorbereid: Het kan voorkomen dat je door de spanning op de dag van het examen iets vergeet. Leg dus de avond van te voren alvast je legitimatie klaar en je zelfreflectieformulier. Neem ook een aantal dagen van te voren nog even een keer je theorie boek door, zo kun je makkelijk antwoord geven op de vragen van de examinator over de auto.
- Eet van te voren iets kleins: Op een lege maag het examen afleggen is niet fijn, hierdoor kun jij je minder goed concentreren. Maar je wilt ook niet een hele grote maaltijd van te voren eten, dit kan je juist dwars gaan zitten. Het beste is om even een banaan van te voren te eten, dit zorgt ervoor dat je geconcentreerd het examen aflegt.
- Probeer niet perfect te rijden: Een perfecte examenrit dat bestaat niet, toch proberen veel mensen dit wel. Rijd tijdens je examen niet anders dan tijdens je lessen, de examinator weet dat een perfecte rit niet bestaat. Zodra perfect probeert te rijden kun je juist fouten gaan maken omdat je afgeleid raakt, doe dit dus niet!
- Rij zelfverzekerd: Als je in de auto rijd is het belangrijk om zelfverzekerd en besluitvaardig te zijn, sta dus achter elke beslissing die je neemt. Mis je per ongeluk een afslag? Raak dan niet in paniek maar los het op een veilige manier op, je moet zeker niet op het laatste moment proberen alsnog de afslag te halen. De examinator laat je niet zakken op het missen van een afslag, straat of een parkeerplek, zolang je het maar veilig oplost.
- Maak er geen punt van: Het is erg spannend om af te rijden maar zorg ervoor dat het niet te spannend wordt. Je kunt namelijk afgeleid raken door de zenuwen, wees ontspannen als je aan de rit begint. Het blijft uiteindelijk maar een rijexamen en als niet slaagt, doe je het gewoon nog een keer.
- Herinner de beslissingen die je hebt genomen: Je moet tijdens het examen besluitvaardig en zelfstandig rijden, het kan voorkomen dat je een beslissingen hebt gemaakt die de examinator wilt bespreken. De examinator kan na het examen vragen naar de beslissing die je in een bepaalde situatie hebt genomen, dit zou kunnen bepalen of je geslaagd bent of toch bent gezakt.
Faalangstexamen
Het rijexamen is altijd erg spannend en het is logisch dat je last hebt van de zenuwen, voor de meeste heeft dit niet heel invloed op hun rit. Toch zijn er genoeg mensen die zo zenuwachtig zijn dat het rit beïnvloed of zij hebben last faalangst, dit is erg vervelend en kan er voor zorgen dat je meerdere keren het praktijkexamen moet afleggen. Gelukkig is hiervoor een oplossing namelijk het faalangstexamen.
Tijdens het faalangstexamen krijg je geen normale examinator maar je een examinator die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden. Je moet tijdens het faalangstexamen hetzelfde doen als het normale examen. Je krijg tijdens het faalangstexamen een pauze, zo hoef je niet een half uur continu te rijden. De pauze is bedoeld om de leerling tijd te geven om even op adem te komen en je voor te bereiden de rest van de rit.
Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon rijexamen, een normaal examen duurt gemiddeld 35 minuten. Voor een faalangstexamen heb je maar liefst 1 uur en 20 minuten de tijd, de rit duurt nog wel 35 minuten maar de rest van de tijd is voor de pauze. Het faalangstexamen is wel duurder dan een normaal rijexamen. De prijs van het faalangstexamen is €176,50 euro, een normaal rijexamen kost €125,75 euro.
Veelgestelde vragen over het praktijkexamen auto
Hoelang duurt het praktijkexamen voor de auto?
De examenrit zal ongeveer 35 minuten duren. Dit is inclusief de bijzondere verrichtingen, een stuk op de snelweg rijden en het rijden op de navigatie. Een rijexamen is nooit altijd precies hetzelfde. Als het druk is op de weg zal je ook iets langer onderweg zijn. Op de tijd hoef je zelf niet te letten. Hier zal de examinator rekening mee houden.
Wat kost het praktijkexamen auto?
Niet voor iedereen is duidelijk wat het rijexamen nou eigenlijk kost, dit komt omdat het vaak in rijlespakketten van jouw rijschool zit inbegrepen. Een los rijexamen kost op moment van schrijven (2023) €127,50 euro. een tussentijdse toets kost ook €127,50 euro.
Wat moet je weten voor het rijexamen auto?
Het belangrijkste om te weten is hoe het examen eruit ziet, het examen bestaat uit: Rijden op aanwijzing van de examinator, rijden op navigatie, rijden op de snelweg en de bijzondere verrichtingen als je deze nog niet hebt gehaald op je tussentijdse toets. Er wordt aangeraden een kwartier van te voren aanwezig te zijn bij het CBR, vaak heb je nog een rijles van te voren en wordt hier dus rekening mee gehouden.
Hoelang zijn de wachttijden voor het praktijkexamen auto?
De wachttijd voor het rijexamen is sinds de corona een stuk langer geworden. Dit komt door het tekort aan examinatoren. Het duurt gemiddeld 16 weken voordat je terecht kunt voor het rijexamen. Heb je het rijexamen niet gehaald? Dan is de wachttijd gemiddeld 7 weken. Ben je voor de tweede keer gezakt voor het praktijkexamen? dan kom je op de zwarte lijst te staan bij het CBR. Je kunt dan pas weer op zijn vroegst na 15 weken afrijden. Als het echt druk is kun je zomaar 20 weken wachten voordat je weer opnieuw examen mag doen.
- De betovering van gold plated oorbellen - 14 oktober 2024
- Gold plated oorbellen: De perfecte mix van luxe en betaalbaarheid - 7 oktober 2024
- Geef je outfit een feestelijke boost met kerst oorbellen - 7 oktober 2024